Olen saanut tutustua työn puolesta useisiin uusmaalaisiin maatiloihin tänä ja viime vuonna. Monella tilalla syyskynnöt alkavat olla historiaa tai ainakin vähenemään päin. Viljelijät eivät halua haaskata aikaa ja rahaa (= polttoainetta) tarpeettomaan kyntämiseen. Kevytmuokkaus tai suorakylvö kiinnostavat enemmän. Suorakylvömenetelmässä siemenet kylvetään muokkaamattomaan maahan.

Mäntsälässä maata viljelevä Petri Kauppinen kuvasi maanmuokkauksen mennyttä aikaa tähän tapaan: ”1980-luvulla melkein kaikki pellot kynnettiin. Maita revittiin märkinä ja jäisinä, ja pellot olivat syksyisin sateen armoilla.”

Peltojen talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisääntymisestä on iloa ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevalle ympäristölle. Maan eroosion hidastuessa ravinteet pysyvät pellossa eivätkä huuhtoudu vesistöihin leviä ruokkimaan.

Syyskylvöisten kasvien ja ns. kerääjäkasvien viljely vahvistavat talviaikaista kasvipeitteisyyttä ja maan mururakennetta. Viljan sekaan kylvetty kerääjäkasvi (esim. italianraiheinä tai valkoapila) kerää maasta ylimääräiset ravinteet, jotka pääkasvilta ovat jääneet hyödyntämättä. Syksyllä kerääjäkasvi pitää pellon vihreänä vielä senkin jälkeen, kun pääkasvin sato on korjattu talteen.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kerääjäkasvit toimivat aluskasveina myös suorakylvöviljelyssä. Kenttäkokeissa ne eivät heikentäneet pääkasvin satoa, mikä on tietenkin ensiarvoisen tärkeää viljelijän kannalta.

Maataloudessa voidaan siis päästä win-win -tilanteisiin, joissa hyötyjiä ovat sekä maa että talous, ympäristö ja viljelijä. Vapaaehtoisuus ja eri tahojen keskinäinen kunnioitus niittävät runsaampaa satoa kuin sanktiot ja sormella osoittelu.

Lopuksi linkkikooste edellä käsitellyistä teemoista kiinnostuneille:

https://www.vilkkuhanke.fi/vuokrapeltojen-kunnostus-palkitsee-tekijansa/

https://www.vilkkuhanke.fi/keraajakasvit-pitavat-pellon-vihreana/

https://www.vilkkuhanke.fi/muokkaamatonkin-maa-kelpaa-keraajakasville/

https://www.uusirahahanke.fi/

https://etela-suomi.proagria.fi/blogit/keraajakasvien-kokeiluja/2018/05/08/keraajakasvi-mika-se-on

Pekka Karppinen, viestintäyrittäjä, Klanga Oy